zaterdag 25 augustus 2012

Costa de Barcelona/Costa del Maresme

De Spaanse Costa de Barcelona/Maresme is een kuststrook in het noordoosten van Spanje die zich uitstrekt van de plaats Blanes tot Barcelona. De costa heeft een lengte van ongeveer 50 kilometer.

De rivier de Tordera, tussen de plaatsen Malgrat de Mar en Blanes vormt de grens tussen de Costa Brava en de Costa del Maresme. het is ook de grensrivier tussen de Catalaanse provincies Gerona en Barcelona.

De naam van de kuststrook luidde voorheen Costa del Maresme maar is veranderd in de naam Costa de Barcelona/Maresme.

Maresme ligt in de Spaanse autonome regio Catalonië en is een van de 11 comarca's van de provincie Barcelona.

De hoofdstad van de comarca is Mataró, een plaats aan de Middellandse Zee op ongeveer 30 kilometer ten noordoosten van de stad Barcelona.

In het noorden grenst de costa, die populair is bij vakantiegangers, aan de Costa Brava en in het zuiden aan de Costa del Garraf.

Badplaatsen
De kust van Maresme is een populaire trekpleister voor vakantiegangers uit Spanje en het buitenland vanwege het milde klimaat en de talloze prachtige stranden.

Aan de costa liggen onder meer de beroemde badplaatsen Pineda de Mar, Canet de Mar, Cabrera de Mar, Vilassar de Mar, Premià de Mar, Arenys de Mar, Sant Pol de Mar, Calella, Malgrat de Mar.

Malgrat de Mar is de meest noordelijke badplaats van de Costa del Maresme.

Pineda de Mar is een bekende badplaats in de comarca Maresme. De stad ligt tussen Calella en Santa Susanna. Aan de zuidkant van het stadje mondt de rivier de Pineda uit in de Middellandse Zee.

Canet de Mar is een kustplaats tussen Arenys de Mar en Sant Pol de Mar. De stad is een populaire badplaats voor toeristen.

Calella is een gemeente en badplaats met een 2 kilometer lang strand.

In de verschillende badplaatsen liggen tal van campings, villa's, appartementen, vakantiehuisjes en hotels.

Verkeer
Langs de Costa del Maresme loopt de belangrijke verkeersweg N-II, die Frankrijk met Barcelona verbindt. Via een spoorlijn staan de verschillende kustplaatsen in verbinding met Barcelona.

Ten zuiden van de Costa del Maresme ligt de Costa del Garraf.